Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију

Под мотом „Жеђ за миром – религије и културе у дијалогу” протекле недеље у Асизију је одржан јубиларни 30. молитвено-мировни сусрет на коме је Српску Паравославну Цркву представљао изасланик Светог Архијерејског Синода, Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, који је одржао запажено излагање на тему „Молитва и корени мира”.

Преко 470 верских великодостојника и 12 хиљада позваних гостију, међу њима и Папа римски Фрања, Патријарх васељенски Вартоломеј и највиших представници Цркава и верских заједница широм земљаског шара, вишедневним сусретом обележило је 30-годишњицу међурелигијских и мировних сусрета које је покренула Заједница Светог Еђидија (Sant´Egidio) у Асизију, у италијанској области Умбрији.

Током три деценије сусрети су одржавани у различитим местима широм света. Ове јубиларне године високи скуп је одржан у месту одакле је идеја и потекла, у Асизију, градићу везаном за живот и подвиг Светог Фрање Асишког, раног поборника миротворачких односа и разговора са представницима других религија. При последњем сусрету папа Бенедикт XVI је недвосмислено објаснио циљ ових сусрета: -Свету је данас мир потребнији него икад. Овде није реч о синкретизму, већ о сведочењу мира.

Скуп је прошао у знаку још једног важног јубилеја – 25-годишњице патријарашке службе Његове Свесветости г. Вартоломеја на трону Патријарахâ константинопољских. Тим поводом патријарху Вартоломеју је уручен почасни докторат на Универзитету у Перуђи, а панел одржан 19. септембра био је посвећен Његовој служби хришћанима и свету.

Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије одржао је запажено излагање на панел дискусији под насловом Молитва и корени мира.

Централна манифестација међурелигијског сусрета за мир одржана је на тргу Светог Фрање у Асизију одакле је упућен заједнички апел за мир у целом свету. Папа Фрања је том приликом, између осталог, поручио: – Многи од Вас си превалили далеки пут до овог благословеног места. Изаћи, кренути на пут, наћи се, заузети се за мир: то нису само покрети тела, већ покрети душе, то су конктретни духовни одговори за надвладавање затворености, отварајући се Богу и браћи. Бог од нас то тражи, подстичући нас да се суочимо са великом болешћу нашег времена: са равнодушношћу: то је вирус који парализује, чини нас непокретнима и безосећајнима попут болести која напада средиште духовног живота, стварајући нови, тужни облик паганства – паганство равнодушности.

-Не смемо бити равнодушни. Данас свет има жарку жеђ за миром, поручио је папа Фрања чију беседу у целости можете прочиатати овде.

Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију Митрополит Порфирије на мировном сусрету у Асизију