СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА СКЦ СВЕТИ САВА 2017 – ОТВАРАЊЕ

Двадесетпету годину за редом, у сусрет празнику посвећеног Првом српском архиепископу светом Сави, у Задужбини Душана Радића, у суботу 21. јануара 2017. године, свечано је отворена Светосавска недеља.

У организацији Српског културног центра  Свети Сава и ове године је припремљен богат културно-духовно-уметнички програм.

На самом свечаном отварању, које је по благослову  Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја, отворио протонамесник Миодраг Шипка архијерјски намесник суботички,  уприличена је изложба таписерија уметнице Загорке Стојановић под називом Мандорла једне иконе.

Мандорла је светлост која обасјава Богородицу и Христа, зато су и све таписерије у бојама спектра. Иконоткање Загорке Стојановић и ова изложба настају у сусрету уметнице са Богородицом  Ахтирском која оплакује већ разапетог  Христа, те елементе Богородице, руке, Христа повезала је са небом, јер небо виђено са Земље називамо и Рајским вртовима, по речима Загорке, која се потрудила да кроз овај вид изражавања  такње која део наше дубоке традиције, сачува од заборава.

Загорска Стојановић, костимограф, сценограф, илустратор своје таписерије је излагала широм наше земље а и ван граница, а између осталог и у скоро несрећном страдалом храму Светог Саве у Њујорку. Добитница је значајних награда и признања за таписерију, текстил и костим, међу којима је и Награда за животно дело УЛУПУДС-а.

Свечано отварање је пратило појање Мешовитог хора СКЦ Свети Сава под диригентским вођством професора Веселина Јефтића.

ФОТОГРАФИЈЕ