Прослава празника Светог Саве у Саборном храму у Новом Саду

Предвођени својим Архијерејем, свештенство и верни народ Богом чуваног града Новог Сада, молитвено су прославили празник Првог Архиепископа српског Светог Саве.

Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј уз саслужење Епископа Јована (Пурића),  братства Саборног храма и новосадских ђакона.

Према речима Владике Иринеја, исказаним у евангелској омилији: „ … Свети Сава је изнад свега заволео Христа, а за показану љубав Дух Свети је умножио мноштво дарова Његових у служби Господу Исусу Христу. Ми га прослављамо као Светитеља Цркве Христове, као истинског слугу Божјег, који је увек био човек подвига и молитве, сматран светим још за време живота у телу. Свети апостол Павле нам данас говори о истинском Архијереју, а такав треба да буде сваки Епископ, сваки слуга Цркве Христове, онај који живот свој полаже за овце своје. Такав Архијереј јесте и Свети Сава.”

ЗВУЧНИ ЗАПИС БЕСЕДЕ:

После заамвоне молитве, Његово Преосвештенство Епископ Јован, благословио је славски колач и кољиво које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог оца Саве Првог Архиепископа српског, принео кум славе господин Бобан Меденица са својом породицом.

По завршетку свете Литургије, најмлађи полазници веронауке приредили су пригодан програм рецитујући и појући у славу Имена Божјег а у част Његовог угодника Светог Саве Првог Архиепископа српског.

ФОТО АЛБУМ