СЛАВА ПАРАКЛИСА У КАСАРНИ БАЧКА У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

СВЕТИ СТЕФАН ВИСОКИ, ДЕСПОТ СРПСКИ –
СЛАВА ВОЈНОГ ХРАМА У КАСАРНИ БАЧКА У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

На сам дан празника, у уторак 01. августа 2017. године, у војном храму Светог Стефана Високог, Деспота српског, а на радост христољубивог војинства и многобројних узваника из јавног живота Суботице и Бачке Тополе, литургијским слављем началствовао је пречасни презвитер Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник у команди 1. бригаде Копнене Војске, уз саслуживање пречасних презвитерȃ: Дарка Јелића, пароха бајшанског, Младена Глушца, пароха апатинског и Пере Анђелића, пароха пачирског. Певничким појањем, византијског напева, руководио је професор византијског појања Слободан Булатовић, уз асистенцију појца Павла Стојанова, протонамесника Србислава Стојанова и војног свештеника Љубише Човића. Команду 1. бригаде Копнене Војске представљао је пуковник Вељко Мартиновић. Испред Римокатоличке цркве био је присутан жупник Ивица Иванковић Радак.

У надахнутој беседи, којом је поучио присутне, сходно перикопи која је прочитана, отац Ђорђе је истакао многоплодну даровитост Светога, који је и поред веома озбиљних и захтевних државничких обавеза, уз све то као изврстан ратник, вазда држао светиљку своје душе упаљеном и спремном да, попут свог родитеља, Светог кнеза Лазара, лично укаже помоћ свима потребитима.

По заамвоној молитви, отац Дарко Јелић, у присуству кума, заставника прве класе г. Петка Кузмића, кума славе, и припадника јединице, благосиловио је славске дарове, којом приликом је изабран и нови кум, старији водник прве класе г. Жељко Зубер.

По отпусту, презвитер Љубиша Човић, војни свештеник поменутог гарнизона, поздравио је све присутне и захвалио се свима на указаној љубави према Светоме и светињи чији је он покровитељ. Литургијска радост настављена је у трпези љубави коју су приредили припадници јединице на челу са својим старешинама.

ФОТОГРАФИЈЕ