ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

Овогодишње Илинданске свечаности отпочеле су 31. јула (понедељак ), дивним и поучним предавењем протојереја професора др.Љубивоја Стојановића, на тему “ДАЛИ МИ БОГА СТВАРНО ВОЛИМО ИЛИ ГА СЕ САМО ПЛАШИМО “.

Празничним бденијем које је, уочи празника, служио месни парох протонамесник Србислав A. Стојанов са гостом, парохом бачкопетровоселским, јерејем Петром Пивничким отпочело је празновање.

Светом Литургијом, на сам дан славе, началствовао је парох молски Милан Ичин, а саслуживали су му војни свештеник при војном параклису у Бачкој Тополи, Љубиша Човић и бачкотополски парох Србислав А.Стојанов. На Литургији је присуствовао већи број верника. Присуствовали су и представници Римокатоличке цркве, декан жупник Ференц Фазекаш и жупник Ивица Радак. Протонамесник Милан Ичин је после Јеванђелског зачала одржао пригодну беседу говорећи вернима о личности светог Пророка Илије и његовој ревности за Бога.

Вечерње богослужење, служено је, по подне са почетком у 18 часова. Служио је  бачкопетровоселски парох јереј Петар Пивнички и надлежни парох Србислав А. Стојанов. После устаљеног редоследа певања стихира и тропара, освећено је славско жито, пререзан славски колач и изабран кум за следећу годину, господа Слободан и Савка Булатовић. Oвогодишњи кумови су били узорни хришћани , господин Марко Предојевић са својом породицом. Вечерње славско богослужење улепшали су умилним појањем појци из хора Школе црквеног појање СВЕТИ ЈОВАН ДАМАСКИН‘ из Новог Сада.

Храмовна слава протекла је свечано и достојанствено онако како то и доликује значају празника на добробит и спасење свих верника и мештана Бачке Тополе.

                                                                        Протонамесник Србислав А.Стојанов
                                                                                                парох бачкотополски

ФОТОГРАФИЈЕ