Новопросијавши апостоли и просветитељи

Новопросијавши апостоли и просветитељи

banner-sts-mardarije-and-sebastian-canonization

Западноамеричка епархија Српске Православне Цркве с Преосвећеним Епископом  др Максимом на челу најављује евхаристијска сабрања од 4. до 6. септембра 2015. године, када ће  се обавити и званични чин причислења Сабору Светих Срба Епископа Мардарија (Ускоковића) и архимандрита Севастијана (Дабовића), новопросијавших апостола и просветитеља.

Овим поводом, у посету Богом спасајемој Епархији западноамеричкој допутоваће Поглавар Српске Цркве Његова Светост Патријарх Иринеј, у оквиру своје архипастирске посете епархијама у Сједињеним Америчким Државама и Канади од 4. до 24. септембра 2015. Премда ови датуми падају у радни викенд, свештенство и верници се подсећају и на то да су неки од њих имали прилику и да лично познају ове нове америчке светитеље српскога рода.

Наводе се као специјални гости Његова Светост Патријарх Иринеј и епископи Српске Цркве  на северноамеричком континенту, као и високе личности из политичког, уметничког и културног света, не само из Америке, него и из Европе, посебно са простора претходне Југославије.

Свечаности ће се обавити у епархијској Саборној цркви светог архиђакона Стефана у Алхамбри, у Калифорнији.

У петак, 4. септембра предвиђен  је сусрет свештенства и мирјана с Његовом Светошћу у 13 ч., а у наставку заседање Епархијског савета и годишња Епархијска скупштина. Свечани пријем је предвиђен увече у 18 ч., а после вечерње на банкету представљање високих гостију и одговори на питања, уз учешће Патријарха, Митрополита Герасима, Епископа Лонгина, Епископа Митрофана, Архиепископа Венијамина.

У суботу 5. септембра у 9 ч. служиће се јутрења, а у 9,45 почиње  чин канонизације: улазак Патријарха, уношење моштију и икона нових светитеља,  док ће свечана патријарашка Литургија почети у 10 ч. и том приликом обавити и званичан чин прибројавања сабору Светих Срба ова два светила Српске Цркве. Уследиће гозба љубави, а у наставку народно дружење. Увече, с почетком у 16 ч. уредиће се културно-уметничким програм.

У недељу 6. септембра Божанска литургија у 10 ч., а у наставку пријем за архијереје и угледне госте у Епархијској резиденцији. Предвиђа се и програм с почетком у 13 ч. када ће Жељка Гортински читати из житија светог Мардарија и преподобног Севастијана, одржати једно предавање и др.

Српска Православна Црква је причислила Сабору Светих ова два светила на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора 30. маја 2015. године.

program1program2