ОДРЖАНА СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА ВЕРСКУ НАСТАВУ

Комисија Владе Републике Србије за верску наставу у школи одржала је састанак 23. фебруара 2017. године, у просторијама Црквене општине новосадске.

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј је председник Комисије, а заменик председавајућег је госпођа Снежана Павловић, саветник у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Комисија има 13 чланова и њен мандат траје до 2020. године. Према речима госпође Снежане Павловић, Комисију Владе Србије за верску наставу чине представници Цркава и традиционалних верских заједница, Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Министарства правде.

На седници одржаној у просторијама Црквене општине новосадске, разматрани су проблеми са којима се у раду сусрећу вероучитељи и поједине школе у нашој земљи. Такође, чланови Комисије су примили и информацију од господина Милоша Благојевића, специјалног саветника министра просвете, који је рекао да више нема разлога за отварање теме статуса верске наставе, односно да за сада веронаука остаје обавезан изборни предмет.

Сва питања и представке које нам долазе из целе Србије, чланови Комисије пажљиво разматрају, имајући у виду пре свега квалитет наставе. Са задовољством констатујемо да је састав Комисије заиста примерен, сви чланови су веома посвећени свом послу и одговорно приступају свом задатку, рекла је госпођа Павловић у изјави за радио Беседу.

Крајем јула 2001. године, Уредбoм Владе Републике Србије о организовању и остваривању верске наставе у основним и средњим школама у нашој земљи,  окончана су вишегодишња заједничка настојања Српске Православне Цркве и свих традиционалних Цркава и верских заједница у Србији на остваривању основних људских и верских права грађана Србије. Од школске 2001/2002. године, веронаука се, као изборни предмет, учи у свим основним и средњим школама. Данас верску наставу похађа око 500.000 ученика.

ФОТО АЛБУМ