ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СРПСКИМ ПРАВОСЛАВНИМ СВЕТИЊАМА У МАЂАРСКОЈ

Дана 10. јуна 2017 .године, у организацији Агенције за поклоничка путовања Епархије бачке-Светињама у походе, верници из Александрова, Бајмока и Ђурђина, имали су јединствену прилику да посете српске светиње у мађарском делу Барање. Вође пута су били свештеници протонамесник Гордан Увалић, парох александовачки и презвитер Игор Стакић, парох бајмочки.

Прва светиња, која је оставила велики утисак на све ходочаснике, био је средњовековни манастир Грабовац, који је већ више векова главно место окупљања православних Срба из овог дела  будимске епархије.

Имали смо срећу да смо стигли у време свете Литургије, после које је одржан годишњи парастос почившем игуману Пантелејмону.

У продужетку путовања, посетили смо историјски град Печуј, где нас је тамошњи свештеник Милан Ерић упознао са историјом православног храма и садашњом ситуацијом по питању живота српског народа у овом граду.

У послеподневним часовима посетили смо село Медину, где живи мања заједница Срба, који се труде да сачувају свој Храм, Српску школу и Православно гробље, који говоре о славној прошлости нашег народа, и нашем постојању у овим крајевима, много пре Велике сеобе Срба. Предање говори да је садашњи Храм пети по реду од када овде живи наш народ.

презвитер Игор Стакић

ФОТОГРАФИЈЕ