СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ДИМИТРИЈЕ – ХРАМОВНА СЛАВА У АЛЕКСАНДРОВУ

Празник Светог великомученика Димитрија, у народу познат као Митровдан, у Александрову-близу Суботице, се свечано прославља пуних 200 година, од када постоји храм посвећен славном Великомученику.

По већ устаљеном распореду богослужења, у присуству верника и свештенства из Суботице, Палића и Сенте, одслужено је бденије уочи самог празника.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Мирко Шипка, који је у  храму испуњеним  верним народом, очински протумачио празнично јеванђеље и поучио присутне верне, подсећајући их да смо сви семена која је Господ Творац посејао на разним теренима, са задатком да узрастамо у хришћанским и људским врлинама.

Кумовски колач и кољиво, који су припремили овогодишњи кумови Јован и Николина Вукајловић, ношени су приликом трократног опхода око храма,на литији, и благосиљани на вечерњој служби у 17,00 часова.

Залог кумства за наредну годину, преузео је Новак Лазовић из Александрова. После богослужбеног дела, настављено је народно весеље у светосавском дому, уз предивне традиционалне песме, које су отпевала деца из Музичке школе у Суботици.

ФОТОГРАФИЈЕ