ПАРАСТОС ЖРТВАМА ЧУРУШКЕ РАЦИЈЕ

У оквиру обележавања годишњице Чурушке рациjе, 4. јануара 2018. године, у Музеју жртава рације (Топалов магацин), где је, у једном маху излива злочиначке мржње, побијено више од пет стотина Чуружана, служен је парастос.

Парастос новомученицима чурушким и свима који су пострадaли у походу Хортијевих нациста служили су протонамесник Петар Тривуновић и презвитер Зоран Регодић, пароси  чурушки.

Поред бројних становника Чуруга, парастосу су присуствовали Покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице господин Михаљ Њилаш, председник Скупштине града Новог Сада господин Здравко Јелушић, заменик покрајинског секретара за културу господин Небојша Кузмановић,   покрајински подсекретар за културу  господин Зоран Лазин, помоћник покрајинског секретара за културу господин Мирослав Илић, директор Музеја Војводине др Драго Његован и други уважени гости, као и заменик амбасадора Мађарске у Београду госпођа Софиа Ђенђеш и конзул Мађарске у Суботици др Пирошка Сегеди.

Парастосу је присуствовала и делегација Министарства одбране Србије, као и изасланици министра Александра Вулина  ̶  пуковник Слађан Ристић и потпуковник Мирослав Секуловски, из Управе за традицију, стандард и ветеране.

По завршеном парастосу одржан је културно-уметнички програм, у оквиру којег су наступили мешовити инклузивни хор Исон из Новог Сада и глумица Јелена Срећков.

Затим су представници власти и Меморијалног друштва  Рација 1942 положили венце. Присутнима су се обратили: Радован Чолић, председник Скупштине Општине Жабаљ; професор Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно иформисање и односе са верским заједницама; Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и Јасмина Јуришин, секретар Меморијалног друштва.

Рација је назив за незапамћене злочине мађарске војске и жандармерије у Шајкашкој која је у црно завила житеље Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Кисача, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја. Хортијева рација, која је почела у Чуругу 4. јануара, представља један од најстрашнијих злочина у светској историји, а по суровости надмашује многа нечовечна дела.