ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ  У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

Овогодишње Илинданске свечаности отпочеле су 31 јула 2018 године, дивним и поучним предавењем протонамесника Милорада Мировића, на тему ” КОЛИКО ЗНАМО О ПРАВОСЛАВЉУ ”.

Празнично бденије је уочи празника служио месни парох протонамесник Србислав A. Стојанов. Светом Литургијом на сам дан славе началствовао војни свештеник при војном параклису у Бачкој Тополи, презвитер Љубиша Човић уз саслужење бачкотополског пароха Србислава А.Стојанова. На Литургији је присуствовао већи број верника. Присуствовали су и представници  римокатоличке цркве, декан жупник Ференц Фазекаш и жупник Ивица Радак.

Презвитер Љубиша Човић је после Јеванђелског зачала одржао пригодну беседу подсећајући вернике о личности светог Пророка Илије и његовој ревности за Бога. Вечерње богослужење служено је по подне са почетком у 18 часова. Служио је  протонамесник Милорад Мировић,парох новосадски уз саслужење  месног пароха Србислав А. Стојанова.

После устаљеног редоследа певања стихира и тропара, освећено је славско жито,пререзан славски колач и изабран кум за следећу годину, господин Милан Симић са порордицом. Овогодишњи кумови су били узорни хришћани, господа Булатовић, Слободан и његова супруга Савка. Вечерње славско богослужење улепшали су умилним појањем појци из хора Школе црквеног појање ” СВЕТИ ЈОВАН ДАМАСКИН ” из Новог Сада. По свршетку вечерње службе приређен је веома леп програм за све окупљене.

Храмовна слава протекла је свечано и достојанствено онако како то и доликује значају празника на добробит и спасење свих верника и мештана Бачке Тополе.

                                                                        Протонамесник Србислав А.Стојанов
прив.парох бачкотополски

ФОТОГРАФИЈЕ