ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ СУБОТИЧКОМ

СУБОТИЦА: На празник светог Саве – Првог Архиепскопа српског, у недељу 27. јануара 2019. године, у Световазнесењском храму у Суботици, свету Литургију, служио је протонамесник Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички уз саслужење презвитера Илије Анђелића, протојера-ставрофора Мирка Шипке и ђакона Дарка Ивковића.

ФОТОГРАФИЈЕ

У наставку прославе Савиндана, у Световазнесењском храму, протонамесник Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички служио је Вечерње богослужење. Након молитвеног чина, уследио је и дечији програм, присутне многобројне деце, који су своје учење о светом Сави говорили кроз научене песмице и реситале, за шта су били и даривани пригодним пакетићима.

ФОТОГРАФИЈЕ

ПАЛИЋ: На дан када се свети Сава преселио у Царство небеско, 25. јануара, у Основној школи Мика Антић на Палићу, отпочела је овогодишња светосавска прослава. Надлежни парох, јереј Вељко Васиљев, благословио је у школи славске дарове – колач и жито, поздравио наставнике и ђаке и присуствовао пригодном програму.

На сам дан светога Саве, у палићком храму, служена је Света Евхаристија. Велики број деце је присуствовао Божанственој Литургији, а по отпусту су, са радошћу, изрекли рецитације о великом угоднику Божјем, светом Сави.

ФОТОГРАФИЈЕ

НОВИ ЖЕДНИК: У част Првог Архиепископа српског светог Саве, у храму Свете Тројице у Новом Жеднику, служена је света Литургија којом је началствовао месни парох, презвитер Далибор Ратник. У пригодном Светосавском програму наступила су деца која су у част нашег Просветитеља извела рецитал и на дар добила пригодне поклоне.

презвитер Далибор Ж. Ратник

ФОТОГРАФИЈЕ

СЕНТА: Прослава светога Саве, првог српског Архиепископа и просветитеља отпочела је 25. јануара Светосавским балом у Хотелу Ројал у организацији СКЦ-а „Стеван Сремац“ из Сенте.

У навечерју празника служено је празнично вечерње којим је начаствовао надлежни парох презвиетр Далибор Зарић. У наставку вечери је одржана Светосавска академија у просторијама Камерне сцене „Мика Антић“ уз присуство беседника Тоде Николетића, писца за најмлађе и Хора „Свети Серафим Саровски“.

На сам дан празника служена је Света Литургија уз присуство великог броја верника, понајвише деце. Свету Литургију служио је надлежни парох презвитер Далибор Зарић. По завршетку свете Литургије, више од педесет деце рецитовало је песме о светом Сави и додељени су им пригодни поклони.

На вечерњем богослужењу освећен је славки принос колач и жито. Овогодишње куме Марија Зубер и Мила Јовашевић ученице Основне школе из Сенте предале су кумство за идућу Драгици Лукић ученици Основне школе из Сенте. Потом смо прешли у просторије Црквене општине на трпезу љубави коју су припремиле наше куме и чланице Кола Српских сестара.

У понедељак, 28 јануара је уприличена Школска Академија у част светог Саве у организацији Средње Медицинске школе, која је била домаћин свих Основних и Средњих школа.

ФОТОГРАФИЈЕ