СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ ХРАМОВНА СЛАВА У БАЈМОКУ

У недељу Антипасхе, 23. априла/ 6. маја 2019. године, житељи богоспасаваног места Бајмока, торжествено су прославили престони празник, Светог свехвалног великомученика, победоносца и чудотворца Георгија.

Прослављање празника отпочело је свечаним  вечерњем богослужењем са петохлебницом којим је началствовао протонамесник Гордан Увалић, парох александровачки уз саслужење презвитера Игора Стакића. Пререзан је славски колач и освештано славско жито и изабран кум за наредну годину.

Следећи дан, на сам дан празника Св. Георгија служено је празнично јутрење и Света Литургија којим је началствовао месни парох. После прочитаног Еванђелског одељка, рекао је: ,,Благо онима који не видеше, а вероваше!” Вера је веома значајна у нашем животу, она је
судбоносна за наше спасење. Без вере у Васкрслог Христа бесмислен је наш живот и нема нам Живота вечног после смрти. Вера у васкрсење, у то да је Христос васкрсао из мртвих осмишљава наш живот. Св. апостол Павле каже : ,,Браћо,ако Христос не васкрсе из мртвих, узалуд је вера ваша, и узалуд проповед наша.”

Свети Георгије је истински пример и сведок жртвоване вере, клањајући се Богу у Духу и истини. Свеколико биће посветио је Богу предавајући му се и бивајући Његов, Он је показао смисао и величину свог страдања за Христа…”

ФОТОГРАФИЈЕ


презвитер Игор Стакић,
привремени парох бајмочки