СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА – ХРАМОВНА СЛАВА НА ПАЛИЋУ

Данас Црква слави најнеобичнијег човека који је живео на земљи Божјој. Толико необичног и толико изузетног да га је Господ узнео на Небо. Откуда то? Отуда, браћо и сестре, што је он био неисказано велики исповедник Бога Истинитога. Човек огњене вере!

Преподобни Јустин Ћелијски, 1974. године,
Илиндан у манастиру Ћелије

Свети пророк Илија прославља се међу свим православним хришћанским народима. Као престони празник, 2. августа 2019. године, Илиндан су прославили храмови широм Епархије бачке – у Бачком Грачацу, Бачкој Тополи, Локу, Малом Бачу, Младенову, Каравукову, Челареву и на Палићу. Епископ мохачки г. Исихије служио је Литургију у храму на Палићу.

Празновање храмовне славе – Светог пророка Илије, у палићкој парохији почело је у навечерје празника, свечаним вечерњим богослужењем којим је началствовао архимандрит Нектарије (Самарџић), клирик Епархије британско-скандинавске. Оцу Нектарију је, поред више свештеника и ђакона Епархије бачке, саслуживао јереј Станко Лакетић, професор Богословије у Сремским Карловцима.

На Илиндан, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Исихије служио је свету архијерејску Литургију у храму на Палићу, уз саслужење оца Нектарија, свештенства и ђаконства Епархије бачке. „Нека нам ревност светога Илије буде увек на уму у свим нашим немоћима и малодушностима које нас често опхрвавају, да се сетимо Божјег човека и да му се увек молимо“, поручио је владика Исихије.

По отпусту Литургије, Епископ мохачки је поздравио присутни народ и пренео благослов и поздрав Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја.

ФОТОГРАФИЈЕ