Најава: Годишњица злочиначке операције „Олуја“

Дан сећања на страдале и прогнане Србе у оружаној акцији Олуја ће бити обележен у недељу, 4. августа 2019. године. После заамвоне молитве, у свим храмовима Епархије бачке ће бити служен мали помен жртвама војно-полицијске акције Хрватске, током које је на подручју Републике Српске Крајине,пре двадесет и четири године,убијено и нестало око 2.000 Срба, а протерано око 220.000.

Избегличке колоне, у којима је било више од 200.000 људи, на путу ка Србији и Републици Српској нападали су хрватска артиљерија и војно ваздухопловство. У наставку акције у БиХ, операцијом Маестрал, хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника из Босне и Херцеговине.

На евиденцији „Веритаса“ налазе се имена 1.853 погинула и нестала Србина у овој акцији и после ње. Око 3.200 старих и немоћних, који нису хтели или нису могли да напусте огњишта, на силу су интернирани у логоре за цивиле. Крајина је и даље опустошена, опљачкана, порушена и запаљена. Нису били поштеђени ни српски црквени, културни и историјски споменици.